
אנדורפינים – הכוח הסודי שלך
הורמונים הם סוג של "שליחים" חשמליים. גופנו מייצר יותר מ-200 סוגים של הורמונים המופרשים על פי צורך ומסייעים לנו בפעולות ומצבים תודעתיים שונים.בעת לידה מפרי גוף האישה קוקטייל הורמונים שמטרתו לסייע לאישה להתקדם ולהתמודד עם האתגרים שמזמן לה התהליך. מעניין לציין שבמקביל מייצר גם גופו של התינוק הורמונים אלה ואף מקבל אותם ישירות דרך מערכת הדם של אימו.במאמר זה נתרכז באחד ההורמונים החזקים והמופלאים ביותר בתהליך זה – הורמון האנדורפין.
השם "אנדורפינים" הינו שילוב של אנדוגני=מתוך הגוף, ומורפיום=משכך כאבים אופיאטי. איננו מבינים עדיין את כל התפקידים שממלאים האנדורפינים בגופנו אך ידוע כי אנדורפינים חשובים מאוד להגברת הנאה והפחתת כאב, ועל כן בסלנג הרפואי אנדורפינים מכונים משככי הכאבים הטבעיים של הגוף, אך זה לא היתרון היחידי שלהם בעת הלידה.אנדורפינים שייכים לקבוצת הפפטידים. הם מיוצרים בבלוטת יותרת המוח ומערכת העצבים המרכזית, ופועלים על קולטני האופיום במוחנו. הם מפחיתים כאב ומגבירים הנאה וכך גורמים לתחושת רווחה. האנדורפינים מעורבים בכל מעגלי התגמול שלנו כמו אכילה, שתייה, פעילות גופנית ויחסי מין. הם מפחיתים דיכאון, מתח וחרדה, מגבירים את ההערכה העצמית שלנו ואפילו עוזרים לירידה במשקל.
כיצד ניתן להגביר ייצור אנדורפינים בדרכים טבעיות? פעילות גופנית, בעיקר אינטנסיבית וקבועה.חשיפה או יצירת של מוסיקה, אומנות או כל מקור שמחה אחר.ריקודיחסי מיןחברותא וצחוקכוס יין, שוקולד מריר או כל מנה אהובה אחרתדיקור, רפלקסולוגיה, סאונה, שיאצו ומגע בכללמחשבות מהנותהתנדבות הגורמת לסיפוק והנאהדמיון מודרך, יוגה והרפיות כיצד האנדורפינים עובדים עבורך ועבור התינוק שלך בעת הלידה, או מדוע בכלל אנו זקוקים להם בתהליך הלידה? לאנדורפינים יש השפעה פיזית של הפחתת כאב אך גם השפעה מנטלית של התכנסות, ריכוז והרפיה. בעת הלידה הם מאפשרים לנו להיות במצב תודעה שונה של תחושת מטרה ואפשרות להתרכז ולהתכנס פנימה אל הגוף והתינוק. במצב תודעה זה התחושות הפנימיות מקבלות מעין ווליום מוגבר המתבטא למשל בביטחון עצמי חזק של היולדת שהיא יודעת ומרגישה מה קורה, ומאפשרים לה להתנתק ולנטרל לחצים המגיעים מן החוץ ולבטוח בתחושות הפנימיות שלה.בנוסף הרפיה מכל סוג מעודדת הפרשה של אנדורפינים, ובמקביל זרימת האנדורפינים פועלת גם הפוך והפרשתם גורמת להרפיית הגוף, וע"י כך מקלה ומזרזת את תהליך הלידה.מה עלול למנוע הפרשה טובה של אנדורפינים?כיוון שמדובר בהורמון מסוג ה- feel good hormons, כלומר הורמונים המופרשים כאשר אנו בטוב ז"א לא בסטרס, כל נוכחות של לחץ רגשי עלולה להאט או לבטל את הפרשת האנדורפינים. מכאן ניתן להסיק שפחד מאוד גדול בעת הלידה, חרדה, התייחסות גסה אל היולדת, חוסר ודאות, חוסר תמיכה מתאימה עלולים למנוע את עזרתם של ההורמונים המופלאים הללו.
אפידורל – מחקרים רבים מצאו כי שימוש בתרופות אפידורליות בעת הלידה גורמים לירידה חדה ברמות האנדורפינים. לא ידוע בדיוק למה אך ידוע כי נוכחות של הורמון אדרנלין (הורמון המופרש בעת סכנה) מסכל הפרשה של אנדורפינים. נשים המשתמשות באפידורל מתוך פחד (פחד מכאב הלידה למשל) מפרישות גם כמויות אדרנלין גבוהות וכך נמנעת הפרשת האנדורפינים. בנוסף אחד הדברים הגורמים להפרשת האנדורפינים הוא הכאב הנגרם כתוצאה מהתכווצות שרירי הרחם (כלומר הצירים). מכיוון שהאפידורל מונע מהאישה לחוש בצירים ייתכן גם שחוסר התחושה גורם לעצירת האנדורפינים. לכאורה ניתן לחשוב כי האפידורל מחליף את האנדורפינים ובעצם אישה המשתמשת באפידורל יכולה להרשות לעצמה לוותר על האנדורפינים. מחשבה זו בעייתית מאוד, מכיוון שנוכחות האפידורל עלולה לגרום לעיכובים וסיבוכים בלידה. אך בעיקר בגלל שלא רק האישה משתמשת באנדורפינים בעת הלידה אלא גם התינוק, המקבל אותם דרך מחזור הדם של אימו ונעזר באנדורפינים בעת הלידה לשם הרפיית גופו ושיכוך כאב.כיצד נוכל לשפר את הפרשת האנדורפינים בעת הלידה? רכישת כלים לרוגע והרפיה – נשימות, דמיון מודרך ותרגול של הרפיות (כלי הבית של שיטת פשוט ללדת).שמירה על אזור לידה נקי מהפרעות, אנשים לא רצויים, רעש ונהלים רבים.שמירה על תחושת הביטחון של היולדת.הימנעות מאפידורל.שמיעת מוסיקה, ריקוד וכד'.לסיכום: אנדורפינים נמצאים ממש שם לעזרתנו. מחכים לרגע הנכון, לגירוי הנכון ולסביבה הנכונה שבהם הם יכולים לתת את המיטב שלהם. הם אמנם דורשים תנאים מסויימים, אבל תנאים כל כך פשוטים שזה פשוט בזבוז לא לאפשר אותם




